Kasa invaze olmayan mesane kanseri (yüzeyel mesane kanseri), mesanenin iç yüzeyini etkileyen ve kas tabakasına (derine) yayılmamış bir kanser türüdür. Bu tür kanserlerin takibi, tedavi sonrası nüks (tekrarlama) riski nedeniyle düzenli ve titiz bir şekilde yapılmalıdır. Tedavisi endoskopik (kapalı) yöntemlerle mevcuttur.
Sistoskopi, mesane kanseri takibinde en sık kullanılan yöntemdir. Bu işlemde, üretra yoluyla mesaneye bir kamera yerleştirilir ve mesane iç yüzeyi görsel olarak incelenir. Sistoskopi esnasında tümör görülmesi halinde özel ekipmanlarla tümörün (kitlenin) endoskopik (kapalı) yolla kazınmasına TUR Mesane veya kısaca TUR M denir.
Sistoskopi ilk tanıdan sonra genellikle 3 ayda bir yapılır. Kontrollerde tümörün tekrarlamaması durumunda aralıklar uzatılabilir. Sıklık, hastadan hastaya (patolojiye göre) değişir. Sıklık belirlerken, uluslararası geçerliliği olan kılavuzlara göre karar verilir.
Re-TUR M ise mesane tümörü için yapılan ilk ameliyattan kısa bir süre sonrasında yapılan ikinci bir TUR-M işlemidir. Avrupa Üroloji Birliği (EAU) Kılavuzu kriterlerine uygun olarak seçilmiş bazı hastalara ilk ameliyattan 2-6 hafta sonra gerçekleştirilir.
Aşağıdaki video mesane tümörü ile ilk defa karşılaşan hastalar için hazırlanmıştır.